Нітрати у ранніх овочах

  У зв'язку з широким використанням нітратних добрив у сільському господарстві та їх міграцією в харчові продукти, отруєння нітратами набуло значного поширення. Надлишок нітратів у рослинах виникає тоді, коли вони їх засвоюють в більших кількостях, ніж це необхідно для утворення органічної речовини при їх надмірній кількості у грунті. Найбільш небезпечними по накопиченню нітратів являються ранні овочі, які вирощені у закритому грунті. Вміст нітратів у таких овочах у два - три рази більше, ніж у тих, що вирощені у відкритому грунті.
Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (редис, редька, морква, столові буряки), а також зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь) до середньо нітратних (від 180 до 700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки; до низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди.
Слід зазначити, що самі нітрати не є токсичними. В організмі людини частина нітратів згодом легко виводиться. Але нітрати можуть перетворюватися в солі азотистої кислоти, утворюючи нітрити, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень та доставляти його до клітин і тканин. У результаті може розвинутися кисневе голодування тканин і організму в цілому. Основним клінічним проявом при отруєнні нітратами є ураження травного каналу у вигляді гострого гастроентериту, виразних змін з боку серцево-судинної, центральної нервової систем. Особливо чутливі до дії нітратів діти та люди похилого віку.
Допустима добова доза надходження нітратів в їжу з рослинної продукції, що не спричинить шкоди для здоров’я, становить не більше 300-325 мг нітратів на добу для дорослої людини. До отруєння може привести одноразовий прийом разом з їжею 600-650 мг нітратів.
На ринках вся рослинна продукція проходить контроль в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, за результатами якого надається експертний висновок, де вказується вміст нітратів у зразках такої продукції. Продукція з перевищеним вмістом нітратів не допускається до реалізації.
Допустимі норми нітратів, мг/кг продукту:
цибуля ріпчаста – 80; помідори на грунті/тепличні - 150/300; огірки на грунті/тепличні - 150/400; перець – 200; картопля – 250; кабачки – 400; морква – 400; цибуля зелена на грунті/теплична - 600/800; капуста – 900; редис – 1200; буряк – 1400; кріп, петрушка – 1500; зелень листова на грунті/теплична - 2000/3000; кавун – 60; диня - 90 мг/кг.
Купуючи овочі, цікавтесь у продавців про наявність документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність: на продукцію, вирощену у тепличних господарствах – посвідчення про якість, декларація виробника; на продукцію, що реалізується на ринках – висновки лабораторії ветсанекспертизи; на імпортні овочі –сертифікати відповідності. Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю. Не беріть овочі та фрукти з ознаками гнилі за зниженими цінами, у цих овочах накопичуються не тільки нітрати, але й метаболіти плісневих грибів, які є надзвичайно токсичними.



Андрушівське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області